Sokat kell még fejlődnünk – Krisztián elemez: Magyar Kupa

A fájdalmas kiesést követően ültünk le beszélgetni vezetőedzőnkkel, Tursics Krisztiánnal.

Hagytunk pár napot a meccs után, hogy hideg fejjel, reálisan tudja értékelni a történteket, ez pedig hasznosnak bizonyult, több tanulságot is sikerült levonnia mind a csapattal, mind magával kapcsolatban. A ZTE elleni meccset követően arra számíthattunk, hogy játszhatunk újra egy izgalmas mérkőzést a Szekszárd ellen, sajnos ez nem jött össze. A beszélgetés elején arra kerestük az okokat, vajon miért nem sikerült. ” A probléma az volt, hogy nem úgy mentünk ki a pályára, olyan mentalitással, ami ezen a szinten kellene. Az, hogy rosszul játszunk, rosszul dobunk, az, hogy a védekezés nem működik, az előfordulhat minden csapatnál, még a Sopronnál is. De az, hogy nem küzdünk, nem tesszük oda magunkat az nem megengedhető. Ezt azóta már megbeszéltük a csapattal, mert túl kell lendülnünk most ezen az egészen, ezt el is kell felejteni, meg nem is ami történt.
Ettől függetlenül nagy dolog, hogy részt vehettünk a Kupán és megtapasztalhattuk az ezzel járó légkört, a játékosoknak még ezt is szokni kell. Igazából kettő játékosunk volt, aki már játszott ilyen szintű és légkörű mérkőzést, ahol idegen pályán egy meccsen nyerni kell különben kiesel, ezt is meg kell tanulni kezelni. A Szekszárd pedig egy nagyon jó csapat, kicsit megtévesztett mindenkit, hogy idén több alkalommal is szoros meccset játszottunk ellenük, de ez a csapat nagyon jó játékosokból áll, összeszokott együttes akiket már évek óta építenek. A tanulságot most le kell vonni, a jövőben pedig célokat kitűzve kell mérkőzésről-mérkőzésre fejlődni. “

A kupát követően több elemzés is arról szólt, hogy szépen fejlődő csapat vagyunk, de a játékunk nagyon egysíkú. Ha tripladobó játékunk nem működik, akkor meg vagyunk lőve és támadásban nem sok mindent tudunk kezdeni az ellenféllel. ” Ez abszolút igaz. Valljuk be, nekünk sokáig nem volt olyan típusú centerünk, aki a palánk alatt végigbrusztolja a mérkőzést, tapasztalata is van, verekszik és támadásban tényleges veszélyt nyújt a palánk alól ha bepasszolod. Kelsey nem ez a típusú játékos, nagyon jó keze van, jól tud leválni, de ő kifele mozog és középtávoli dobásokat vállal inkább, de ezzel az ellenfélnek ad lehetőséget arra, hogy kisebb területet kelljen védenie. Judit érkezésével ebben javultunk, nála pedig idő kell, hogy teljesen be tudjuk építeni, de már most tud ezen a téren sokat segíteni. Ezért is vagyunk mi egy dobó csapat, jól dobó játékosaink vannak, úgyhogy most ezt éri meg erőltetnünk. Ez egy csapatépítő folyamat, most jelen pillanatban ebből az anyagból tudunk dolgozni, ilyen profilú csapat vagyunk, a következő lépés az lehet, hogy bővítsük majd a repertoárunkat támadásban, és több stílust is tudjunk képviselni. Azt tudom mondani neked, ha jól megy a dobás kintről, akkor viszont bárki ellen van esélyünk – kivétel talán a Sopron – ha pedig nem megy a dobás, akkor szenvedünk és sokkal kisebb esélyünk van jó eredményt elérni.”

Az alapszakaszból még három mérkőzése van a lányoknak, a két pécsi és a győri csapat ellen. A kérdésem pedig az a mester felé, mi a csapat célja ezekre a mérkőzésekre, mi az amit szeretne a pályán látni, eredménytől függetlenül. ” Több szemszögből kell most megközelíteni a dolgot. Az első, hogy a mentalitásunk újra jó legyen. Menjünk végig 40 percen keresztül, ha jól megy, ha rosszul, mert ez az alap. Kerülhetünk hátrányba, akár nagy hátrányba is, de ilyen mint a kupán, hogy ettől teljesen összeesik a csapat nem szabad újra előforduljon. Ez a stáb elvárása a játékosok felé. Ha ezt tudjuk hozni, eredménytől függetlenül, akkor már elégedettek lehetünk. A másik szemszögre pedig itt térek rá, hogy mit várok el eredményben. Jelenleg úgy néz ki, hogy a hetedik helyre eléggé bebetonoztuk magunkat, viszont szeretnék nyerni legalább két mérkőzést, mert akkor úgy mehetünk be a play off-ba, hogy jó a hangulatunk, van önbizalmunk. A hétvégén kapnak a lányok a junior döntő idejére három nap pihenőt, ott fejben helyre tudják majd tenni a dolgokat és rákészülhetünk a szezon legfontosabb szakaszára.”

Fotó: Szilágyi Dénes