Ez egy nagyon szép siker- Krisztián elemez: Junior Döntő

Rendhagyó elemzést készítettünk Tursics Krisztiánnal, hiszen ezúttal nem a felnőtt csapatról, hanem Junior korosztályunk országod döntőjét elemeztük. Egy szép siker és ami mögötte van.

Egy rendkívül sikeres hétvégét követően ültünk le csapatunk edzőjével beszélgetni, aki a Junior csapat mellett volt a hétvégén, ráadásul a nagy rivális Vasas Akadémia elleni sikerült diadalmaskodni a 4 napos torna döntőjében. ” Ez a teteje az utánpótlás kornak, ezért is kell ezt a korosztályt kiemelten kezelni, ezért kell róluk beszélni. A döntőt követően sok játékosnak véget ér az utánpótlás évük és felnőtt szintre kell lépjenek, ami sosem egyszerű. Van aki el tud helyezkedni első osztályban játszó felnőtt csapatoknál, van aki B ligában vagy a kosárlabdát elhagyva a civil életben halad ezt követően tovább. Nekünk az idei évben négy olyan játékosunk van, akik már nem férnek be jövőre az utánpótlás korosztályba. Közülük Angyal Barbi és Mányoky Réka már stabilan tagja a felnőtt keretnek, ott rendszeresen pályára lép, Horváth Fruzsi is pályára lépett már a felnőtt között, neki volt egy betegsége ami az idei évben hátráltatta, de őt is tagja a felnőtt keretnek, Farkas Fanni pedig az NKE egyetemi csapatában illetve a B csapatban játszik.
A szervezés nagyon jó volt, Pécsett sikerült egy nagyon minőségi tornát összehozni. Az első napon sokakat zavart egy nyilatkozatom, ahol az mondtam, remélem, hogy lesznek kosárlabdára hasonlító mérkőzések. Sajnos jogos volt a felvetésem, kevés minőségi összecsapás volt a négy nap alatt, de szerencsére volt néhány nagyon kiemelkedő színvonalú meccs.
Magunkról.
Lényegében egy jó évet zártunk, nagy gratuláció a csapatnak. Jól sikerült felépíteni a tornát, 4 nap alatt 5 mérkőzést játszottunk és mérkőzésről-mérkőzésre építettük fel a játékunkat, nagyon nagy melót tett le mindenki az asztalra és végig küzdöttek, aminek nagyon örültem. Sokat fejlődött a keretben mindenki az idei évben és ezt a torna döntőjében a Vasas ellen meg is mutatták, ahol a támadás annyira nem ment, mégis mi kontrolláltuk a mérkőzést és a védekezéssel megnyertük a meccset. Nagyon örülök, hogy aki mostantól kinövi az utánpótlás korosztályt, az egy nagyon jó emlékkel távozik a csapattól, aki pedig még jövőre is itt lesz, címvédőként vehet majd részt a döntőn, ami nagyon nagy önbizalmat adhat a játékosoknak.
Beszéljünk kicsit a játékosokról. Angyal Barbara lett a torna MVP-je, nagyszerűen játszott végig, kontrollálta az elődöntőt és a döntőt is, abszolút a csapat egyik vezére volt. A Pécs ellen volt egy pici hullámvölgye, de ez egy négy napos tornán törvényszerű, hogy nem megy végig a játék. Figyeltem arra, hogy pihenni is tudjanak a játékosok, tanulva a tavalyi évből. Akkor minden meccsünk pengeélen táncolt, sokat játszottak a kezdők és a torna végére, pont a döntő mérkőzésre fáradtak el a lányok és ezért szenvedtünk akkor vereséget. Most erre figyeltünk, sokkal pihentebbek is voltak a játékosok végig. Mányoky Réka is remek teljesítményt nyújtott, a döntőt ráadásul rosszul kezdte, az első negyedeben nem ment neki a játék, de aztán sikerült felpörögnie és utána szuperül játszott.
Akiről kevesebb szó esik és az egyéni díjazásban se mutatkozott meg, mégis remek volt végig, az Boros Júlia. Neki egy külön védő feladatot adtam, az ellenfél legjobb játékosát, Dombai Rékát kellett fognia. Ezt elképesztő módon megoldotta, Réka felállt játék ellen gyakorlatilag nem szerezett kosarat. Ezt a statisztika sajnos nem mutatja meg, pedig nagyon fontos feladat volt a mérkőzésen. Amikor ő nem volt pályán, akkor Rakita Lili védte a Rékát, ő pedig ugyan azt a szintet hozta, mint Julcsi. Ráadásul mindketten hozzá tudtak tenni támadásban is a mérkőzéshez, ez így együtt hatalmas teljesítmény. De mindenki aki jött a padról, egy picit hozzátett a játékhoz, ez pedig azt eredményezte, hogy megnyertük a tornát.”

A beszélgetést ezt követően azzal folytatjuk, miért Krisztián volt ott a csapattal ezen a négy napos tornán. ” Édesapámmal együtt meccseltük végig ezt a négy napot, akinek lehet ez volt az utolsó mérkőzése a kispadon, de együtt ketten biztos, hogy utoljára voltunk így. Ez számomra egy nagyon emocionális pillanat volt, hogy együtt értünk el egy ilyen sikert, hiszen rengeteget tanultam tőle. Önmagában az, hogy 74 évesen ott van még egy ilyen tornán és támogatja a csapatot a kispadról, az hatalmas dolog, de számára fárasztó már 4 nap alatt 5 mérkőzést végig meccselni, ezért kért meg, hogy legyek ott és csináljuk együtt végig ezt a tornát. Azt gondolom rendkívül tiszteletre méltó, hogy ennyi idősen még mindig van arra motivációja, hogy kosárlabdával és a csapattal foglalkozzon.
Itt szeretnék kicsit elkanyarodni a témánktól, mert van valami, amiről szeretnék picit beszélni zárásként. Sokan az országban megkérdőjelezik azt, hogy milyen szakmai munka zajlik nálunk a Csatánál. Erre most azt tudom mondani, hogy megnyertük az U 18-as döntőt, teljes joggal mondhatom, hogy favoritok vagyunk az U 16-os döntőben és szintén van győzelmi esélyünk az U 14-es döntőn, amit ráadásul hazai pályán a Ludovika Arénában játszunk majd. Ezek mellett a csapatok mellett van topp szintű kenguru és gyerek együttesünk. Az NB 1 B-ben a fiatal kerettel éremért küzdünk, az NB 1 A csoportos csapatunk pedig a feljutást követő évben bejut a rájátszásba és részt vett a Magyar Kupa 8-as döntőn, a csapatba pedig 5 fiatal is rendszeresen pályára lép, méghozzá magas játékidővel. Ha ezeket figyelembe vesszük, nem értem, miért is kritizálnak minket. Azt gondolom az egész stáb a Csata DSE-nél az előkészítő edzőktől kezdve a toborzó edzőkön át a felnőtt csapatig, mindenki jó és igényes munkát végez. Nem véletlen, hogy legalább 10 játékost adunk az utánpótlás válogatottakba illetve a felnőtt válogatottba is került már emberünk. Mondhatom, hogy ez egy sikeres év ezek alapján, aminél mi próbálunk még jobbak lenni. Ezek után pedig azt gondolom, hogy aki mégis kritizálja a munkánkat, az nem lát rendesen, mert itt nagyon jó a szakmai munka! Mindenki követ el hibákat, ezzel így vagyok én is, de azért van előttünk sok-sok év remélhetőleg, hogy tanuljunk ezekből a hibákból, fejlődjünk és lehetőleg még jobbak legyünk.”

Fotó: hunbasket.hu