Krisztián Elemez: Play Off negyeddöntő

Az erősebb DVTK jutott a legjobb 4 közé, az első kör tapasztalatairól beszélgettünk vezetőedzőnkkel, Tursics Krisztiánnal.

Két sima mérkőzésen szenvedtünk vereséget a DVTK elleni, így a mester nem volt egyszerű helyzetben az elemzés közben. A véleményét viszont most is őszintén elmondta a meccsekkel kapcsolatban.
“Az első mérkőzés egy remek meccs volt, azzal együtt is, hogy nem volt esélyünk nyerni, mivel a Diósgyőr végig kontrollálta a mérkőzést, viszont voltak rendkívül pozitív dolgok a szempontunkból. Itt elsősorban arra gondolok, hogy a fiataljaink teljesítménye szuper volt, sok pontot dobtak, jól mentek a labdák és ennek köszönhetően alig kaptunk ki egy hazai pályán nagyon extrán játszó csapattól. Ez után bevallom, az volt az érzésem, hogy hazai pályán tudunk játszani egy jó mérkőzést, ahol nem csak megszorítani, de talán legyőzni is sikerül a miskolci csapatot.
Ez nem sikerült. A probléma nem is ezzel van, mert láttuk a miskolciak csapatát, egy jóval rutinosabb tapasztaltabb és régebb óta épülő együttesről beszélünk, akik komoly play off és Európa Kupa tapasztalattal rendelkeznek. A baj ott van, hogy volt egy-két játékos, akinek a teljesítménye és a hozzáállása egyáltalán nem elfogadható.
Sok kérdésemre választ kaptam, elsőként hogy a mi kulcsjátékosaink nem tudnak olyan teljesítményt nyújtani, amit én és a stáb elvárnánk egy ilyen helyzetben. Amit elvártam volna, azt nem sikerült nyújtani, lehet én vártam sokat egyesektől, ezért ez az én felelősségem is, mert én választottam ki a játékosokat. Nem gondoltam, hogy látni fogok olyat bárkitől, hogy egy guruló labdáért nem hajol le. Lehet egy két néző szívesen megtenne ennyit, ha lenne arra lehetősége, hogy profi játékos lehessen és annyi legyen a dolga, hogy ő kosárlabdázzon, ez legyen a munkája. Még az se jött össze teljesen, hogy olyas fajta érzelmeket mutasson, hogy legalább szeretné megszerezni azt a labdát. Ez egy jó válasz nekem, hogy nem biztos, hogy jó karakterű játékosokat sikerült kiválasztani. Ez hosszú távon biztos, hogy egy jó tanulópénz nekem. Most még két párharcunk biztos van, de én már fél szemmel a jövő év csapatát alakítom, mivel a szezon előtt kitűzött célt, a 8 közé jutást már teljesítettük.
Ez azt jelenti, hogy azok az emberek, akikkel jövőre számolunk és tudom, hogy meg fognak szakadni a pályán, azok a játékosok mostantól sok lehetőséget fognak kapni, akik pedig nem akarnak küzdeni, a padon fognak ülni. Elkezdtünk felkészülni a Szekszárd, most már rájuk kell ez után koncentrálni.”

Záró kérdésem Krisztiánnak, hogyan lehet most felpörgetni a lányokat, ha az nem elég nagy motiváció egyeseknek, hogy a Play Off-ban játszhatnak. “Az az igazság, hogy erre a kérdésedre még nem tudom a választ. Egy profi játékos úgy megy mindig a pályára, hogy nyerni akar, akkor is ha a kiesés elkerülése ellen küzd, akkor is ha a négy közé jutásért, vagy már az 5. helyért. Legalábbis azt gondolom, hogy ez lenne a normális. Amit most garantálni tudok, hogy az összes fiatal játékos, akire jövőre számítani fogunk, ők 40 percen keresztül menni fognak és mindent megtesznek a sikeres szereplésért.”

Fotó: Szilágyi Dénes