Az elején vitt minket a lendület – Évzáró Krisztián elemez I.

A szezon zárultával végigvesszük csapatunk első NB 1 A csoportos szereplését vezetőedzőnkkel Tursics Krisztiánnal. Az elemzés első részében az Alapszakasz történéseit beszéltük át.

A felkészülési mérkőzések már előre vetítették, hogy valami készül Budapesten a Ludovika Arénában. A bajnokság első mérkőzése pedig ezt csak tovább erősítette, annak ellenére, hogy csapatunk vereséggel nyitott a KSC Szekszárd ellen. A szekszárdi csapat elleni összecsapások ezt követően meghatározták egész szezonunkat, hiszen folyamtatosan a nyomukban loholtunk, sikertelenül, igaz, ezt az októberi mérkőzést követően még nem sejthettük. Az 54-61-re elveszített meccsen két dolog biztossá vált: csapatunkat a masszív védekezés és a tripladobás fogja jellemezni, ha valamelyik nem fog működni, akkor bajban lehetünk majd. A jó játék tehát már az első mérkőzésünkön megvolt, ezt követően pedig az eredmények is megérkeztek, hiszen egymás után négy szenzációs győzelmet is szerzett csapatunk: a későbbi bajnoki ezüstérmes DVTK ellen Miskolcon, a Cegléd és a BEAC ellen hazai pályán, a Ludovika Arénában majd végül a Vasas ellen  aratott szép győzelmet az akkor még NKE-Csata néven futó együttesünk. A 4-es győzelmi széria végül a Sopron Basket ellen szakadt meg. Erősen beleszaladtunk a késbe a soproni együttes ellen hazai pályán, közel 600 néző előtt: 58-104 arányban maradtunk alul a bajnoki címvédő ellen.

Innentől pedig vezetőedzőnké a szó. “Rögtön az elején szeretném leszögezni: úgy érzem, összességében azt gondolom egy jó szezont zártunk, az alapcélokat a csapat  – és szerintem én is – teljesítette. Ahogy elkezdtük a szezont, az hihetetlen volt. Jó lendülettel, mondhatjuk, hogy egy új csapathoz méltó lendülettel vágtunk bele a szezonba.Hihetetlen nagy energiája volt az egész keretnek, ezek pedig hozzájárultak ahhoz, hogy azok a győzelmek jöttek egymás a után az első mérkőzésen elszenvedett vereséget követően. Nem azért nyertünk ennyit, mert annyira készen és erős lett volna a csapat, úgy jöttek ide a lányok, hogy a fiatalok mögött volt egy jó nyári válogatott szereplés, a légiósaink egy új környezetbe kerültek, nekik ez adott lendületet, a rutinosabb játékosok pedig egy új csapatban szerepelhettek, ez volt az ő motivációjuk. Sikerült jól kosárlabdázni, meg voltam elégedve a látottakkal, ekkor viszont érkezett a válogatott szünet 6 forduló után, amikor elfogyott a csapat.”

A válogatott szünetet követő 5 mérkőzés nagyon rosszul alakult a csapat számára. Az első meccs a novemberi leállást követően rögtön Zalaegerszegen volt idegenben, ahol nagyon komoly vereségbe szaladtunk bele. A következő két mérkőzésünk 4 nap leforgás alatt az MTK és a PNIKK 424 ellen sikerrel zárult, de a játék nem akart összeállni. A 2018-as év zárásaként pedig teljesen elfogyott a csapat, a Győr és a PEAC ellen is hatalmas pofonba szaladtunk bele.

Ezt Krisztián is hasonlóképpen látta. “Visszajöttünk a szünetből és a következő 5 mérkőzésen 3 alkalommal kikaptunk idegenben, két mérkőzést pedig nyögve nyelősen nyertünk meg hazai pályán, az nem volt jó kosárlabda. Mindhárom vereség alkalmával 20 pont felett kaptunk ki, ami nagyon fájt, ugyanakkor rávilágított, hogy kevesen vagyunk, szükség van még most erősítésre. Voltak nagyon nagy hiányosságaink, elfogyott a nyár, illetve az ellenfelek is elkezdtek minket komolyan venni. Azt látni kell, hogy az elején nem készültek ránk komolyan, úgy voltak vele, egy feljutó, fiatal csapat nem kell annyira készülni rájuk. Az a három ellenfél az év végén nagyon felkészült belőlünk, leiskoláztak minket.
Jött egy döntéshozatali helyzet, a keretben voltak változások, Nóra is betegséggel küzdött, ezért én szerettem volna két játékost igazolni. Végül nem teljesen úgy alakultak az elején az igazolások, ahogy szerettem volna, így végül három játékos érkezett a csapathoz. Jelenától kicsit hamarabb meg kellett volna válnom, vagy talán le se igazolni, mert a szezon végéig összeálló keret jó lett nélküle. A csapatépítés miatt nagy hullámvasútba kerültünk, voltak meglepő vereségeink, szép győzelmeink, néhol remekül játszottunk, néhol fájó vereségeket szenvedtünk.”

A számok is azt támasztják alá, hogy a csapat igazi hullámvasútba került, hiszen a tavaszi időszak alatt több vereségünk volt mint győzelmünk, de az mindenképpen szépen mutat, hogy a bajnokság rájátszásában éppen a bronzéremért csatázó két csapatot, a Győrt és a Zalaegerszeget hazai pályán sikerült felülmúlni, méghozzá jelentős különbséggel.

” Számomra ez egy remek tanulópénz volt, hogy már az év elején jobban előre kell gondolni és amennyire lehet már augusztusba megtalálni azokat az embereket, akikkel végigvisszük a szezont.  Nyilván bármim probléma közbejöhet, sérülés, betegség egyéb dolgok, ez benne van a sportban, de az alapkoncepciót már jobban össze kell rakni. A 7. hely szerintem reális volt, talán picivel sikerülhetett volna jobban egy-két mérkőzés, de reális eredmény volt, hogy itt álltunk a tabellán.”

Folytatás hétfőn a rájátszással és a jövőbeni tervekkel.

Fotó: Szilágyi Dénes